piątek, 15 stycznia 2016

Dzień Dobry! Ponieważ naszła mnie ochota na coś słodkiego, a konkretnie na ciasto cytrynowe zaczęłam grzebać po internecie w poszukiwaniu najlepszego i najprostszego przepisu, no i znalazłam! Przepis pochodzi ze stronki Tysia Gotuje, jest banalnie prosty i szybki! 


Cytrynę dokładnie myję i ścieram skórkę na drobnych oczkach tarki.
Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję sok z cytryny i dalej ucieram.
Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksuję.
Na koniec wsypuję skórkę z cytryny, mieszam.
Masę przekładam do natłuszczonej i podsypanej mąką formy.
(forma ok. 20 cm x 20 cm lub tortownica o średnicy ok. 24 cm)

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiam do ostygnięcia, przyprószam cukrem pudrem lub polewam lukrem.
GOTOWE!

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie ciasto! Śliczne zdjęcia ;-)

    OdpowiedzUsuń

Wyraź swoją opinię!
Zapraszam do komentowania moich postów.